Dieta s nízkým FODMAP

27.02.2022

FODMAP je zkratka pro skupinu krátkých řetězců uhlovodíků. Konkrétně se jedná o fermentovatelné oligosacharidy (sem spadá například lepek, cibule nebo česnek), disacharidy (laktóza), monosacharidy (fruktóza) a polyoly (alkoholové cukry). Jsou to karbohydráty, které jsou velmi špatně absorbovány v tenkém střevě. Ty pak nestrávené putují dále do tlustého střeva, kde dochází ke kvašení. A tady začínají lidem trpícím syndromem dráždivého tračníku obtíže, jako je nadýmání, křeče v břiše nebo průjem. U někoho může proces kvašení způsobovat přesný opak, tedy chronickou zácpu, která dokáže být stejně nepříjemná.
Dieta s názvem LOW-FODMAP je spásou pro všechny, kdo trpí syndromem dráždivého tračníku. Dokáže ale ulevit i celiakům a lidem se zánětlivým onemocněním tlustého střeva. Nejedná se o dietu určenou primárně k hubnutí. Díky ní odhalíte, které potraviny vám nesedí a ulevíte tak vašemu zažívání. Cílem FODMAP diety je identifikovat konkrétní spouštěče střevních problémů, snížit množství problematických potravin a sestavit vhodný jídelníček.

© 2022
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma!